9.00 – 10.00 Debata Otwierająca Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Wpływ pandemii COVID-19 na kształt międzynarodowego handlu w obszarze rolno-spożywczym – szanse dla polskich eksporterów żywności. Branża spożywcza dziś i jutro – obecne trendy konsumenckie i sprzedażowe a perspektywy. – Grzegorz Puda, Minister Rolnictwa
10.30 – 11.00 Systemy jakości w produkcji wieprzowiny i jej przetworów – Jolanta Ciechomska, Związek Zawodowy Rolników „OJCZYZNA” oraz UPEMI
11.00 – 12.00 Podatek cukrowy – jakich produktów dotyczy, kto jest zobowiązany do jego zapłaty, w jakiej jest wysokości. – Dominika Ramírez-Wołkiewicz i Dawid Zarębski, Arena Tax sp. z o.o.
13.00 – 13.30 Trendy na Globalnym Rynku Żywności i Napojów 2021: Perspektywa Europejska – Honorata Jarocka, Mintel
14.00 – 14.30 The New Normal – What’s Here to Stay – Euromonitor International
15.30 – 16.00 Polska Wódka elementem dziedzictwa i tradycji kultury polskiej – Stowarzyszenie Polska Wódka
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Grzegorz Puda, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi |
Jolanta Ciechomska, ZZ Rolników „OJCZYZNA”, UPEMI |
Dominika Ramírez-Wołkiewicz, Arena Tax |
Dawid Zarębski, Arena Tax |
Honorata Jarocka, Mintel |
![]() |
![]() |
|||
Roland Száki, Euromonitor International |
Andrzej Szumowski, Stowarzyszenie Polska Wódka |
9.00 – 9.30 Dostawa do krajów WNP: bezpieczeństwo i opłacalność. – Vasilisa Dzehtsiarenka, Clever Logistic
9.30 – 10.00 Certyfikacja produktów na rynkach wschodnich – Włodzimierz Mykytiuk, Olga Węderska – Trójkąt Sp. z o.o. działająca w imieniu Centrum Certyfikacji EXPERT
10.00 – 10.30 Kwestie prawne przy podpisaniu umowy pomiędzy polskim producentem i kontrahentem z rynków wschodnich – Tatyana Koryakina, Virtus
11.00 – 11.30 Polski i światowy rynek eko w 2021 roku. Najważniejsze liczby i trendy. – Karol Przybylak, Biokurier
11.30 – 12.00 Czy organiczne życie to obowiązek tylko konsumenta, czy również producenta? – Żaneta Geltz, HIPOALERGICZNI
12.30 – 13.00 Znakowanie żywności wolnej od GMO – szanse i możliwości – Katarzyna Kot, Bezpieczeństwo żywności w praktyce i audytor z Bureau Veritas
13.30 – 14.00 Najważniejsze trendy branży foodtech, które musisz śledzić – Piotr Grabowski i Michał Piosik, FOODTECH.AC
14.30 – 15.00 Jak firmy z branży spożywczej mogą generować innowacje? – Michał Misztal, Startup Academy
16.00 – 16.30 Novel food – Marta Łanoch, prawnik, FoodMedLaw
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vasilisa Dzehtsiarenka, Clever Logistic |
Włodzimierz Mykytiuk, Trójkąt Sp. z o.o. |
Olga Węderska, Trójkąt Sp. z o.o. |
Tatyana Koryakina, Virtus |
Karol Przybylak, Biokurier |
Żaneta Geltz, Hipoalergiczni |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Piotr Grabowski, FOODTECH.AC |
Michał Piosik, FOODTECH.AC |
Michał Misztal, Startup Academy |
Marta Łanoch, FoodMedLaw |
Katarzyna Kot, Bezpieczeństwo żywności w praktyce |
9.30 – 10.00 Praktyczne aspekty reklamy żywności w social mediach i blogosferze – dr Joanna Uchańska, partner kancelarii Chałas i Wspólnicy
10.00 – 10.30 Składniki zakazane i monitorowane na podstawie rozporządzenia 1925/2006 – Grażyna Osęka, wspólnik, współzałożycielka specjalistycznej firmy doradczej Foodie Sp. z o.o. sp.k.
11.00 – 11.30 Znakowanie suplementów diety – aspekty praktyczne – Monika Zboralska
11.30 – 12.00 CBD w suplementach diety i jako dodatek do żywności funkcjonalnej – aspekty prawne – Marta Łanoch, prawnik, FoodMedLaw
13.00 – 14.30 Kompetencje pracownika przyszłości – jakie i jak bardzo potrzebne są w małych firmach i dużych przedsiębiorstwach? – moderotor: Andrzej Wojciechowicz, członek Zarządu SFDG, paneliści – Urszula Kłosiewicz Górecka, Maciej Ptaszyński
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Magdalena Wawrzyniak, Food & Pharma Legal |
dr Joanna Uchańska, Chałas i Wspólnicy |
Grażyna Osęka, Foodie |
dr n. praw. Monika Zboralska, Zboralska Kancelaria Radcowska | Marta Łanoch, FoodMedLaw |
![]() |
||||
Andrzej Wojciechowicz, Członek Zarządu SFDG |