14-16 kwietnia 2026
XII Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów,
Technologii i Opakowań dla Branży Spożywczej
EXPO XXI Warszawa, ul. Prądzyńskiego 12/14
8 kwietnia 2025, HALA 1
Ceremonia Otwarcia / The Opening Ceremony
Debata: Wpływ wdrożenia ROP na konkurencyjność sektora produkcji żywności w Polsce
Debata: Zafałszowanie żywności – wyzwania biznesowe i ramy prawne
Debata: Jaka jest przyszłość żywności organicznej w Polsce i na świecie?
Debata: Co dalej z roślinną branżą?
Premiera raportu Dekada Fairtrade 2015-2024 i wyróżnienia dla Partnerów Dekady - podsumowanie 10 lat zaangażowania
9 kwietnia 2025, HALA 1
Debata: Jak wzmocnić konkurencyjność polskiego łańcucha dostaw w produkcji zwierzęcej i pozycję rolnika w łańcuchu dostaw w związku z raportowaniem ESG
Uprościmy pracę Twojego zakładu. Jeden system pracujący na korzyści w produkcji, logistyce, marketingu, IT, innowacjach i finansach
Zimna logistyka w gorących czasach – wyzwania łańcuchów dostaw w obliczu zmian geopolitycznych
Od zakładu produkcyjnego do sklepu spożywczego – potencjał odzyskiwania ciepła w zimnym łańcuchu dostaw
Zimne ryzyko – pułapki prawne i ubezpieczeniowe w logistyce produktów w kontrolowanej temperaturze
Automatyzacja i robotyzacja – trendy w optymalizacji procesów magazynowych
PANEL DYSKUSYJNY: „Weź to na chłodno” – czyli wyzwania związane z współpracą pomiędzy producentem, operatorem logistycznym, przewoźnikiem a siecią handlową
Martwe pola odpowiedzialności. Jak organizować logistykę produktów chłodniczych, żeby nie wpaść w któreś z nich?
„Lepiej dmuchać na zimne” – czyli jak zadbać o bezpieczeństwo nie tylko w zimnych łańcuchach dostaw?
PANEL DYSKUSYJNY: Wyzwania ESG – czy warto inwestować w zrównoważony rozwój w branży chłodniczej?
10 kwietnia 2025, HALA 1
Debata: Zrównoważone przywództwo w branży HoReCa – jak łączyć efektywność z odpowiedzialnością?
Debata: Zrównoważone zarządzanie personelem w branży HoReCa – inkluzja, rozwój i wellbeing pracowników
11:00 – 12:00
12:00 – 13:00
Moderator: Jakub Paszyński
www.ecoekonomia.pl
Zagadnienia:
13:00 – 14:00
WKB Wierciński, Kwieciński, Baehr sp. k.
Moderatorka: Magdalena Zielińska- Kuć, WKB Lawyers
Zafałszowanie żywności to nie tylko problem prawny, ale także realne wyzwanie organizacyjne dla przedsiębiorców. Podczas panelu dyskusyjnego przyjrzymy się problematyce zafałszowania żywności z różnych perspektyw – od regulacji prawnych, przez kontrolę jakości, aż po rolę dystrybutorów w wykrywaniu nieprawidłowości. W panelu weźmie udział przedstawiciel GIJHARS.
W trakcie debaty porozmawiamy o:
14:00 – 15:00
Polska Ekologia
Moderator: Anna Agnieszka Litwin – rolniczka, pasjonatka ekologicznej, rzemieślniczej i lokalnej żywności, a także ekspertka w dziedzinie terapii naturalnych i ogrodnictwa.
15:00 – 16:00
Branża roślinnych alternatyw rozwijała się dynamicznie, ale czy ten trend się utrzyma? Inflacja, zmiany preferencji konsumentów, nowe regulacje i innowacje technologiczne kształtują przyszłość rynku. Jakie są największe wyzwania i szanse dla producentów, dystrybutorów i sieci handlowych? Czy konsumenci nadal chcą roślinnych produktów, czy widzimy oznaki stagnacji?
Podczas panelu porozmawiamy o:
16:00 – 17:00
Fairtrade Polska
10:30 – 11:30
Moderator: Jerzy Wierzbicki, Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego
W panelu wezmą udział przedstawiciele resortu rolnictwa, eksperci rynku rolnego oraz bankowego. Rozmawiać będą o konkurencyjności polskiego łańcucha dostaw w produkcji zwierzęcej. Odpowiedzą na pytania jak wspierać sektor produkcji zwierzęcej w związku z wymogami raportowania ESG w ramach Wspólnej Polityki Rolnej oraz o tym, jak zaproponowany przez Komisję Europejską pakiet deregulacyjny Omnibus wpłynie na sektor.
12.40 – 13.00
W dzisiejszych czasach efektywność energetyczna oraz zrównoważony rozwój stają się kluczowymi zagadnieniami w różnych branżach, w tym w sektorze produkcji i handlu. Właściciele firm stają przed wyzwaniem w postaci ograniczenia kosztów energii, ale również emisji dwutlenku węgla do atmosfery. Odpowiedzią na obecne problemy jest odzysk ciepła. Mądrze zaimplementowany nie dość, że może znacząco obniżyć rachunki za energię, to dodatkowo zmniejsza wykorzystanie paliw kopalnych i w efekcie obniża emisję CO2.
W wystąpieniu przedstawię mechanizm działania odzysku ciepła i wskażę obszary, gdzie można go zastosować. Zaprezentuję również na przykładzie, jakie zyski może przynieść zastosowanie odzysku ciepła w sklepie spożywczym.
13.00 – 13.20
Transport i magazynowanie towarów w kontrolowanej temperaturze to nie tylko wyzwanie operacyjne, ale także prawne. Nawet drobny zapis w umowie logistycznej lub zleceniu transportowym może przesądzić o odpowiedzialności firmy za szkody wynikające z przerwania łańcucha chłodniczego. Podczas wystąpienia omówię najczęstsze pułapki prawne w kontraktach, zwrócę uwagę na kluczowe postanowienia polis ubezpieczeniowych (cargo, OCP, OCS), które mają kluczowe znaczenie w przypadku roszczeń oraz pokażę, jak skutecznie zabezpieczyć interesy uczestników logistyki produktów chłodzonych i mrożonych.
13.20 – 13.40
Czy zastąpią nas roboty? Zagrożenie czy rozwiązanie problemów związanych z pozyskaniem pracowników?
13.40 – 14.40
Moderator: Krystian Mielniczuk, TSL Media Group
15.20 – 16.00
Moderator: Krystian Mielniczuk, TSL Media Group
11:00 – 12:00
12:00 – 13:00
Konferencje branżowe są nieodłącznym elementem targów WorldFood Poland już od pierwszej edycji.
→ Kładziemy nacisk na merytorykę programu, zapraszając do współpracy ekspertów branżowych jak i samych przedsiębiorców – praktyków biznesu spożywczego.
→ Naszą rolą jest pomóc Ci zrozumieć, przeanalizować i przedyskutować aktualną sytuację branży spożywczej zarówno w kontekście lokalnym jak i globalnym.
→ Chcemy wskazać Ci trendy zachodzące w sektorze rolno-spożywczym oraz handlu i gastronomii (formaty sprzedaży detalicznej, innowacyjne rozwiązania w zakresie przetwarzania żywności, wpływ na środowisko, trendy konsumenckie itp.), aby dać Ci jak najwięcej informacji niezbędnych do podejmowania słusznych decyzji biznesowych.
Jeśli jesteś zainteresowany współpracą merytoryczną, masz propozycję interesującego tematu, chciałbyś zorganizować debatę, prezentację, szkolenie lub warsztaty skierowane do branży spożywczej, handlu lub gastronomii, skontaktuj się z nami: info@worldfood.pl