FORUM KONFERENCYJNE 1, HALA 1

11:00 -11:30 Ceremonia otwarcia targów

11:30 -13:00 DEBATA OTWARCIA: Bezpieczeństwo i jakość żywności wyzwaniem dla podmiotów gospodarki żywnościowej
Pod patronatem Polskiej Federacji Producentów Żywności

• Jan Krzysztof Ardanowski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
• Czesław Siekierski, Przewodniczący Komisji Rolnictwa w PE
• Andrzej Gantner, wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności
• Jarosław Pinkas, Główny Inspektor Sanitarny
• Andrzej Romaniuk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Art. Rolno-Spożywczych
• Andrzej Wojciechowicz, ekspert KE branży FMCG
• Wiesław Różański, Prezes UPEMI

13:30 –14.30 Panele pod patronatem Stowarzyszenia Forum Dialogu Gospodarczego

I panel: Zachowania konsumentów na rynku żywnościowym – ocena stanu, kierunki zmian, wpływ na przemysł spożywczy 

Paneliści:
• dr Urszula Kłosiewicz-Górecka, starszy analityk w Polskim Instytucie Ekonomicznym; wiceprezes Stowarzyszenia Forum Dialogu Gospodarczego
• Marek Moczulski, prezes Zarządu Bakalland S.A
• Jarosław Król, prezes Zarządu fundacji MERCATUS ET CIVIS
• prof. Krystyna Gutkowska, Katedra Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji SGGW
• Kamil Dąbrowski –Pluskwa, prezes Federacji Konsumentów

14:40-15:40

II panel: Handel artykułami żywnościowymi – szanse i zagrożenia

Paneliści:
• Andrzej Maria Faliński, prezes Stowarzyszenia Forum Dialogu Gospodarczego
• Renata Juszkiewicz, prezes Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji
• Monika Tyska, wicedyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa
• Maciej Ptaszyński, Dyrektor Generalny Polskiej Izby Handlu
• Grzegorz Rykaczewski, Santander Bank Polska, analityk sektora rolno-spożywczego

FORUM KONFERENCYJNE 2, HALA 3

11:30 –12:00 System jakości Certyfikowany Produkt (CP) jako narzędzie promocji produktów z owoców i warzyw
Barbara Groele, Sekretarz Generalny Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków

12:00 –12:30 Mięso in vitro –zagrożenie czy szansa dla sektora żywności? Problemy prawne
Daniel Szostek, Patryk Kalinowski, Centrum Prawa Żywnościowego

12:30 –13:00 Innowacyjna, bezodpadowa obróbka żywności – Zero Waste
Marianna Pinczés, CEO, Grapoila-VirginOilPress Kft.

13:00 –13:30 Potencjalne kierunki rozwoju rynku żywności ekologicznej. Dokąd zmierza rynek?
Karol Przybylak, Biokurier

13:30 –13:45 Zmiany w strukturze dystrybucji ekoproduktów
Michał Nowak, Ekodostawcy

13:45 –14:00 Świadomość polskich konsumentów dotycząca ekożywności
Karolina Kałdońska, Ekodostawcy

14:00 –15:00 Organic Food –najsilniejsza przewaga konkurencyjna tej dekady. Jaką wartość oferuje konsumentom?
Żaneta Geltz, Hipoalergiczni

15:00 –15:30 Superfoods, vegan, eko i „freefrom” – nowe trendy konsumenckie
Małgorzata Krześniak, SYS

15:30 –16:00 Mała firma, wielki potencjał – roślinne star-upy podbijają rynek
Witek Sysiak, SYS

FORUM KONFERENCYJNE 1, HALA 1

10:00-14:00 Panele poświęcone łańcuchom dostaw i łańcuchom technologicznym (z naciskiem na ColdChain). Debata pod patronatem Stowarzyszenia Forum Dialogu Gospodarczego

Prowadzący
Andrzej Maria Faliński, Prezes Stowarzyszenia Forum Dialogu Gospodarczego

Kooperacja a technologie w łańcuchach dostaw FMCG

Paneliści
• Prof.Benjamin Nitsche, Berlin University of Technology. Dep. of Logistics
• Andrzej Wojciechowicz, wiceprezes, Stowarzyszenie Forum Dialogu Gospodarczego, ekspert KE branży FMCG
• Prof. Halina Brdulak, Szkoła Główna Handlowa
• Andrzej Dzięciołowski, audytor niezależny
• Prof. Grażyna Śmigielska, Uniwersytet Ekonomiczny Kraków
• Przemysław Nowak, Pomona Company, dyrektor handlowy

Jakość i bezpieczeństwo w łańcuchach dostaw FMCG

Paneliści
• Prof. Stanisław Kowalczyk, Szkoła Główna Handlowa
• Dr Janusz Liber, doradca ds. bezpieczeństwa
• Artur Jadeszko, prezes ATC Cargo S.A
• Andrzej Siess, Raben, Dyrektor Public Affairs
• Joanna Kozłowska, wiceprezes, BRONISZE Warszawski Rolno – Spożywczy Rynek Hurtowy

Prawo –polityka –biznes. Eksport żywności do USA. Wymagania FDA dla eksporterów żywności na rynek USA w świetle ustawy o modernizacji bezpieczeństwa żywności (FSMA)
Prezentacja: Jacek Sztabowski, ProFOOD Consulting; dyskusja otwarta

14:00 – 15:00 Panel Polskiego Stowarzyszenia Elektromobilności
Źródła OZE, Efektywność Energetyczna, elektromobilność jako odpowiedź na rosnące ceny energii

Prowadzący 
Adrian Małachowski, Przewodniczący Sekcji Fotowoltaicznej Polskiego Stowarzyszenia Elektromobilności

Paneliści
• Daniel Raczkiewicz, niezależny ekspert ds. energetycznych
• Jacek Bzdurski, prezes Zarządu IEN S.A.
• Sylwia Koch-Kopyszko, prezes zarządu UPEBI (Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Biogazowego), prezes Zarządu PSEM (Polskiego Stowarzyszenia Elektromobilności)
• Michał Baranowski, ekspert ds. elektromobilności, dziennikarz Menedżera Floty, ekspert PSEM, prezes spółki ELOCITY
• Rafał Bielas, Wydział Elektryczny Politechniki Warszawskiej

FORUM KONFERENCYJNE 2, HALA 3

Konferencje organizowane pod patronatem Krajowej Rady Suplementów i Odżywek (KRSiO)

10.30-10.40 Otwarcie Panelu
Piotr Kciuk, Wiceprezes, Krajowa Rada Suplementów i Odżywek

10.40-11.00 Notyfikacja suplementów diety – wybrane zagadnienia
Dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, Wspólnik, Partner Centrum Prawa Żywnościowego A. Szymecka-Wesołowska, D. Szostek sp.j.

11.00-11.20 Drożdże selenowe – omówienie najnowszych badań i odkryć biotechnologicznych
Dr inż. Marek Kieliszek, Adiunkt w Katedrze Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

11.20-11.40 Suplementacja diety sposobem na utrzymanie właściwej odporności organizmu
Dr n. med. Krzysztof Błecha, Laboratorium Medycyny Naturalnej Bonimed Krzysztof Błecha

11.40-12.00 Suplementy diety – trendy, moda czy konieczność?
Dr Daniel Modnicki, Colfarm S.A. Zakłady Farmaceutyczne

12.00-12.20 Reklama suplementów diety kierowana do specjalistów
Dr Joanna Uchańska, Managing Associate, Radca Prawny, Chałas i Wspólnicy

12.20-12.40 Suplementy diety – rola i jakość z perspektywy farmaceuty
Mgr farm. Michał Byliniak, Prezes ORA w Warszawie, Okręgowa Izba Aptekarska

12.40-13.00 Rola KRSiO w tworzeniu społecznie odpowiedzialnej branży suplementów diety
Piotr Kciuk, Wiceprezes, Krajowa Rada Suplementów i Odżywek

13.00-13.20 CDMO – więcej niż wytwórca. Kontraktowy rozwój i produkcja suplementów diety
Dr Anna Michalak, DyrektorR&D, Curtis Health Caps sp. z o.o.

13.20-13.40 Aktualne trendy w badaniach nad innowacyjnymi suplementami diety
Dr Karolina Rudnicka, Adiunkt w Katedrze Immunologii i Biologii Infekcyjnej, Uniwersytet Łódzki

13.40-14.00 Autoryzacja health claims
Mgr inż. Grażyna Osęka, Food Consultant, Partner, Foodie Sp. z o.o. Sp.k.

14.00-14.20 Autoryzacja substancji dodatkowych
Mgr inż. Iwona Kowalczyk-Andrzejewska, Food Consultant, Partner, Foodie Sp. z o.o. Sp.k.

14.20-14.40 Przykłady strategicznych praktyk wzorniczych wspierających marki
Jakub Śwircz, dr Maciej Konopka, Partnerzy, Brandy Design

14.40-15.00 Nowa procedura dotycząca Novel food
Marta Łanoch, Starszy Prawnik, Food & Pharma Legal Wawrzyniak Zalewska Radcy Prawni sp.j.

15.00-15.20 Nowe Rozporządzenie dotyczące wskazywania kraju lub miejsca pochodzenia podstawowego składnika środka spożywczego
Magdalena Wawrzyniak, Radca prawny, Wspólnik, Food & Pharma Legal Wawrzyniak Zalewska Radcy Prawni sp.j.

15.20-15.40 Eksport suplementów diety – wyzwania prawne i jak im sprostać
Michał Tracz, Associate, Life Sciences Practice, Domański Zakrzewski Palinka sp. k.

15.40-16.00 Current threats in the EU regulatory System: safety assessment as a tool for product classification?
Michael Horn, Chair, European Federation of Associations of Health Product Manufacturers (EHPM)

16.00-16.20 Jak efektywnie zlecać produkcję kontraktową i rozwój suplementów w Polsce?
Małgorzata Dolžan, Business Development Director, Sensilab Polska Sp. z o.o.

FORUM KONFERENCYJNE 1, HALA 1

Pokazy kulinarne Polskiej Kadry Narodowej pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni

Poprowadzą znani kucharze pod czujnym okiem szefa Jarosława Uścińskiego, znanego warszawskiego Restauratora, przygotowane z tradycyjnych polskich produktów i specjałów przekazanych przez Wystawców.

FORUM KONFERENCYJNE 2, HALA 3

11:30 –12:00 Dieta bezglutenowa – czy dla każdego?
Dr Anna Wojtasik, Instytut Żywności i Żywienia

12:00 –12:30 Dietetyk jako najbardziej wymagający klient branży spożywczej
Justyna Bylinowska, Dietetycy.org

12:30 –13:30 Certyfikaty dla alergików traktuj poważnie
Żaneta Geltz, Hipoalergiczni

Nasi Partnerzy