5 kwietnia 2022

11:00 – 12:00

Debata inauguracyjna
Czynniki kształtujące obecnie sytuację w branży rolno-spożywczej w Polsce. Zaburzenia w łańcuchach dostaw, wzrost cen surowców, zmiany w przepisach podatkowych i konflikt Rosja-Ukraina. Jak zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe w tych trudnych czasach. Prowadzący: Andrzej Wierzchoń, wiadomoscispozywcze.pl

12:30-13:30

Debata pod patronatem #FoodTalks – Jaka przyszłość czeka branżę spożywczą?
Prowadząca: Małgorzata Krześniak, QL Hunters

14:00-15:00

Debata: System Nutr-Score zagrożeniem dla branży rolno – przetwórczej.
Prowadząca debatę: Emilia Hahn, Prezes Zarządu PR Hub Sp. z o.o.

11:00-11:30

Polski rynek żywności ekologicznej w 2021 roku. Najnowsze dane z raportu Koalicji na Rzecz BIO
– Karol Przybylak, Biokurier

11:30-12:00

E-commerce w branży BIO
– Karol Przybylak, Biokurier

13:00-13:30

Przegląd jedzenia na bazie roślin i alternatywnych źródeł białka w Europie/Plant-based Eating and Alternative Proteins in Europe
– Aleksandras Bacevicius, Analyst, Euromonitor International

13:30-14:00

Rozwój systemu żywności funkcjonalnej i dietetyki spersonalizowanej w Polsce
– dr inż. n. tech. Andrzej Siemaszko, prof. dr hab. n.med. Jakub Fichna – Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytet Medyczny w Łodzi

14:00-14:30

Pszczoła, Ekologia i Produkty pszczele
– Mariusz Opoka, Gospodarstwo Pasieczne Łysoń

14:30-15:00

Rynek probiotyków w Europie – kluczowe kryteria jakości
– Patryk Treder, Kierownik naukowy w OMNi-BiOTiC ®Polska

15.00-15.30

Czy producent żywności może przyczynić się do choroby klienta? – Jakie znaczenie ma zdobywanie niezależnej wiedzy naukowej przez producentów dla zdrowia konsumentów?
– Żaneta Geltz, Hipoalergiczni

6 kwietnia 2022

11:00-11:30

Trendy konsumenckie 2022 a kategoria żywności i napojów: EMEA/Food & drink applications of the 2022 Trends: EMEA
– Honorata Jarocka, Mintel

11.30-12.00

Konsument – Przebudzenie 2.0, Jak wygląda proces zakupowy dziś i gdzie być może będzie za chwilę?
– Andrzej Wierzchoń, wiadomoscispozywcze.pl

12:00-12:30

Hungry for ideas. Jak wykorzystać potencjał komunikacji marek spożywczych?
– Małgorzata Krześniak, QL Hunters

12:30 – 13:00

Handel 4.0, szanse na rynku e-commerce dla marek spożywczych
– Małgorzata Krześniak, QL Hunters

13:00 – 14:00

Forum Food Fakty – Kultura Bezpieczeństwa Żywności
Z różnej perspektywy – gorące tematy podejmowane na forum GFSI – sprawozdanie z największej światowej konferencji Global Food Safety Initiative w Barcelonie, która ma miejsce w dniach 29-32 marca 2022 Prelegent – Janusz Olejnik założyciel – Food Safety Culture Innitiative PL Perspektywa prawna Kultury bezpieczeństwa żywności w Polsce Czy zafałszowania żywności to problem kultury organizacyjnej – przegląd sytuacji pod kątem zagrożeń pochodzących z ryzyka fałszerstw

14:30 – 15:00

Aromaty – naturalne a sztuczne. Jak dobrać odpowiedni aromat spożywczy do konkretnego projektu? Praktyczne wskazówki współpracy z dostawcami
– Magdalena Sikorska, AR-POL SIKORSKA I SIKORSKA SP.J.

15.00-15.30

Bez różnorodności nie ma innowacyjności: W jaki sposób sektor rolno-spożywczy wykorzystuje potencjał kobiet i mężczyzn
Aleksandra Niżyńska, Senior RIS Project Manager and Gender Officer, European Institute of Innovation & Technology (EIT) Food

10.20

Oficjalne otwarcie konferencji Springs Agenda

10.30

„Oświadczenia środowiskowe (green claims) – czy suplementy diety mogą być przyjazne dla planety?”
Michał Tracz – KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński

10.50

„Znaki towarowe suplementów diety – kluczowe kwestie na przykładach”
mec. Piotr Zawadzki – KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński

11.10

„Akkermansia muciniphila – probiotyk nowej generacji stosowany w otyłości.„
Ewa Olchawa – EUBIOCO Sp. z o.o.

11.30

„Składniki suplementów diety zmiany w regulacjach krajowych i wspólnotowych.”
Grażyna Osęka – FOODIE Sp. z o.o. Sp.k.

11.50

„Bezpieczeństwo składnika i produktu końcowego na przykładzie suplementu diety.”
Iwona Kowalczyk – FOODIE Sp. z o.o. Sp.k.

12.10

„Tlenek etylenu – aktualna sytuacja i dostosowanie się rynku”
Aleksandra Janczkowska – PK COMPONENTS Sp. z o.o. Sp. k.

12.30

„Dodatki do żywności, ostatnie zmiany (dwutlenek tytanu), planowane zmiany dot. innych dodatków.”
Magda Wawrzyniak – FOOD & PHARMA LEGAL Sp.j.

12.50

„Co odpowiada za naszą odporność?”
dr Eduard Dilanyan – Narum Sp. z o.o.

13.10

„E-commerce i sprzedaż wysyłkowa suplementów diety w aptekach – możliwości i ograniczenia w reklamie”
Justyna Stefańczyk-Kaczmarzyk – KONDRAT I PARTNERZY

13.30

„Zielony łańcuch dostaw suplementów diety – nowe wyzwania w kontekście regulacji prawnych”
dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska – CENTRUM PRAWA ŻYWNOŚCIOWEGO I PRODUKTOWEGO

13.50

„Rewolucje i perspektywy na rynku suplementów diety”
Alicja Michałowska – CENTRUM PRAWA ŻYWNOŚCIOWEGO I PRODUKTOWEGO

14.10

„Oświadczenia zdrowotne i żywieniowe suplementów diety”
dr Żaneta Zemła-Pacud – Traple Konarski Podrecki i Wspólnicy

14.30

„Reklama suplementów diety w internecie – okiem prawnika praktyka. Social media, rankingi cenowe, apteki, linkowanie – jak to zrobić zgodnie z prawem?”
Marta Łanoch – FOODMEDLAW Marta Łanoch

14.50

„Znaczenie jodu w codziennej diecie człowieka.”
Mirosław Surma – IODICA WORLD Sp z o.o. Semo Polska Trade Sp. z o.o.

7 kwietnia


Podczas targów WorldFood Poland odbędzie się zbiórka produktów spożywczych z długim terminem przydatności na rzecz potrzebujących z Ukrainy. Akcja jest organizowana wraz z Bankiem Żywności SOS w Warszawie. Zapraszamy Wystawców do dołączenia się do akcji. Zbiórka prowadzona będzie ostatniego dnia wydarzenia, tj. 7 kwietnia w godzinach 13:00-16:00. Hala 1 – FORUM KONFERENCYJNE

Nasi Partnerzy