Pierwszy dzień targów WorldFood Poland za nami!
Cóż to był za dzień! W ramach Oficjalnego Otwarcia Targów mieliśmy przyjemność wysłuchać debaty otwierającej na temat znaczenia polskich marek spożywczych w promocji naszego kraju, zorganizowanej przez Teraz Polska. Dyskusja skłoniła nas do refleksji nad naszym narodowym dziedzictwem kulinarnym oraz znaczeniem jego promocji na arenie międzynarodowej.
Program konferencyjny
Program konferencyjny targów WorldFood Poland wypełniony po brzegi, poruszył wiele istotnych tematów dla branży spożywczej. Wśród prezentacji znalazły się m.in. sposoby i narzędzia promowania polskich marek za granicą, produkty i firmy, które odniosły sukcesy w tej dziedzinie, a także kluczowe aspekty dotyczące systemu kaucyjnego na opakowania, takie jak koszty, czas i legislacja. Ponadto, omówiono szanse i wyzwania branży FMCG oraz sposoby na prowadzenie biznesu w niepewnych czasach, skuteczny branding i packaging oraz najciekawsze kampanie marketingowe na rynku spożywczym w 2022 roku. Nie zabrakło również najnowszych danych i trendów na polskim i światowym rynku żywności ekologicznej oraz wyzwań na rynku suplementów diety, w tym ich jakości i bezpieczeństwie. To wszystko sprawiło, że program merytoryczny targów był niepowtarzalną okazją do pogłębienia wiedzy i zdobycia cennych informacji niezbędnych do prowadzenia biznesu w dzisiejszych czasach.
Złoty Medal targów WorldFood Poland
Konkurs o Złoty Medal jest nieodłącznym elementem towarzyszącym targom WorldFood Poland, który ma na celu wyłonienie i promocję najlepszych produktów prezentowanych przez wystawców. W Strefie Degustacji Jury konkursu o Złoty Medal, złożone z przedstawicieli sieci handlowych i sektora HoReCa, stowarzyszeń i organizacji branżowych oraz eksperci żywieniowi, przetestowało ponad 130 produktów spożywczych oraz suplementów diety. Wspaniałe smaki i aromaty, które przeszły próbę jury, pozwoliły wyłonić laureatów, których produkty zostaną poddane ocenie przez wszystkich uczestników targów w Strefie Degustacji na Hali 1 w dniu jutrzejszym. Gorąco zachęcamy do wzięcia udziału w głosowaniu, każda osoba oddając głos ma możliwość wygrania upominków!
Laureaci Złotego Medalu w kategorii Food&Drinks:
• Pasieka Łysoń, Krem z orzechów pistacjowych z miodem i pyłkiem pszczelim 320 g
• Nezhin TM, LECHO NIZHYN TM, 450 g
• M. Pelczar Chocolatier Anna Pelczar, Tabliczka czekolady Ben to bar z Dominikany
• KINGFOODS, Mango suszone
• Cooperativa Olivarera De Nuesra Señora De La Sierra De Cabra, S.C.A., MONTEOLIVA ORO PAJARERO
Wyróżnienie w kategorii Food&Drinks
• Nezhin TM, MARINATED CUCUMBERS NIZHYN STYLE NIZHYN TM, 450 g
• Mateo, Kartacze z mięsem 900g
• MEDIFOODS, BIO Kombucha Komvida z cytryną i imbirem 250 ml
• Gospodarstwo Rolne Franciszek Kesler, OLEJ RZEPAKOWY KESLERA
Laureaci Złotego Medalu w kategorii Napoje alkoholowe:
• Bovin Vinery, EUPHORIA Cuve
Wyróżnienie w kategorii Napoje alkoholowe:
• Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy Sp. z o.o., Nalewka Wiśniowa-Porzeczkowa
Laureaci Złotego Medalu w kategorii Produkty plant-based:
• Plantway, Ku*czak klasyk
Wyróżnienie w kategorii Produkty plant-based:
• Hempeat, Heampeat roślinny pulled pork z konopiami
Laureaci Złotego Medalu w kategorii Żywność organiczna (certyfikowana):
• SOVENA, Oliveira da Serra BIO
Wyróżnienie w kategorii Żywność organiczna certyfikowana:
• AleBrowar Organic, KombuCHA Organiczna Złota Kurkuma
Laureaci Złotego Medalu w kategorii Debiut polski:
• Zakład Mięsny SMAK–GÓRNO Sp. z o.o. , Kurczak z warzywami
Wyróżnienie w kategorii Debiut polski:
• Viands Sp. z o.o., Sok z zielonych grejpfrutów sweetie „Jaffa Gold” 1000ml
Laureaci Złotego Medalu w kategorii Debiut zagraniczny:
• Sofio Sp. z o.o. Obwarzanki Bublini, 375g
Wyróżnienie w kategorii Debiut zagraniczny:
• Terra LLC, „Kukurbuz”. Instant corn porridge with pumpkin and raisins
Laureaci Złotego Medalu w kategorii Innowacje:
• Pasieka Łysoń, Maliny w białej czekoladzie z pyłkiem pszczelim 50g
Wyróżnienie w kategorii Innowacje:
• Glutenex Sp. z o.o., Biszkopty pomarańczowe w czekoladzie bez dodatku cukrów 80g
Laureat Złotego Medalu targów NutraFood:
• Aronpharma, RETICO®
Wyróżnienie w kategorii NutraFood Poland:
• OVILINE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ, Wapń organiczny
• OVILINE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ, Kolagen z Biotyną
Akademia kulinarna
Food & Wine Academy, organizowana przez pawilon Bellavita, była niezwykłym wydarzeniem, które wypełniły zapachy kultowej włoskiej pasty, przygotowanej przez mistrza kuchni Emiliano Castagna z Włoskiej Akademii Kulinarnej. Podczas tego niezapomnianego dnia mieliśmy okazję zagłębić się w smaki Południowego Tyrolu i hiszpańskich przysmaków razem z utalentowanymi szefami kuchni: Florencio Gonzalezem i Danielem Cayetano. Na zakończenie dnia Food & Wine Academy, mieliśmy również przyjemność uczestniczyć w pokazie kulinarnym włoskiego szefa kuchni Anuelo Serry z Stowarzyszenia Profesjonalnych Włoskich Kucharzy w Polsce. To było wyjątkowe i niezapomniane wydarzenie, które pozwoliło nam na odkrycie i docenienie różnorodności kulinarnych smaków oraz sztuki kulinarnej mistrzów kuchni.
Spotkania handlowe
Spotkania handlowe są kluczowym elementem targów WorldFood Poland, a w tym roku są one szczególnie owocne. W strefie spotkań handlowych odbyło się dziś wiele cennych rozmów, umożliwiających nawiązanie kontaktów biznesowych z kupcami zarówno z Polski, jak i z całego świata. Warto podkreślić, że w tym roku udało się nam przyciągnąć uwagę kupców z różnych formatów handlowych, w tym z sieci handlowych, aptek oraz stacji benzynowych, co dowodzi znaczenia targów dla szerokiej gamy branż. Partnerem Strefy rozmów handlowych została renomowana polska marka Dolina Dobra, oferująca produkty mięsne najwyższej jakości i działająca w sposób przyjazny dla środowiska. Spotkania biznesowe zostały zaplanowane również podczas kolejnych dni targowych.
Nie możemy się doczekać się kolejnego dnia targów! Do zobaczenia jutro!