Konkurs o Złoty Medal WorldFood Poland

Złoty Medal to prestiżowy konkurs dedykowany branży spożywczej, który rokrocznie towarzyszy Targom WorldFood Poland.
Celem konkursu jest wyłonienie i promocja najlepszych produktów prezentowanych podczas targów.

Pobierz PDF ze zwycięskimi produktami Konkursu w 2019 roku

Zasady Konkursu

Profesjonalne i merytoryczne Jury składające się z przedstawicieli środowisk naukowych, jednostek i instytutów certyfikujących, stowarzyszeń i organizacji branżowych, prasy fachowej oceniać będzie produkty wg. kryteriów:

  • Składu, surowców wykorzystywanych do produkcji i ich pochodzenia, technologii wytwarzania

  • Posiadanych certyfikatów, atestów, znaków towarowych

  • Opakowania i oznakowania

  • Koncepcji marketingowej, sposobu promowania i dystrybucji

  • Innych informacji zamieszczonych w Formularzu Konkursowym

Na co zwracamy uwagę?

Dotychczasowi Laureaci

LAUREACI KONKURSU O ZŁOTY MEDAL TARGÓW WORLDFOOD POLAND 2019

Kategoria: Żywność ekologiczna

Złoty Medal: Nobleza del Sur, ECO NIGHT, Oliwa z oliwek extra virgin, evoopremium
Wyróżnienie: BIO MIESZANKA KIEŁKÓW DO SAŁATEK – ŚRÓDZIEMNOMORSKA, Jetting Systems
Wyróżnienie: Ocet ekologiczny jabłkowy, OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy Sp. z o.o.
Wyróżnienie: Chrupkie pieczywo z kiełków pszenicy ze słodką papryką i zieleniną „Rostok”, UkrEcoKlhib (Ukrainian Ecological Bread)

Kategoria: Suplementy diety

Złoty Medal: Oleosom Olej z rokitnika w pulpie, SZARŁAT M i W Lenkiewicz Sp. J.
Wyróżnienie: VITA-MIN MULTIPLE SPORT 40+, Olimp Laboratories
Wyróżnienie: 2KC after, Colfarm S.A.

Kategoria: Sosy, majonezy, ketchupy, musztardy

Złoty Medal: Sos Kabul – orientalny sos pomidorowy, VITAPOL sp.j.
Wyróżnienie: Musztarda Kcyńska Miodowa, Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej

Kategoria: Słodycze i przekąski

Złoty Medal: Chocovera – Skórka pomarańczy w czekoladzie ciemnej, Alta Saska sp. z o.o.
Wyróżnienie: Kandyzowany owoc z jagodą MIX, Ramkalni Nordeco SIA
Wyróżnienie: Morele suszone, Vivio Healthy Food

Kategoria: Przetwory zbożowe i wyroby piekarnicze

Złoty Medal: Musli owocowe z białą czekoladą OneDayMore, OneDayMore sp. z o.o.
Wyróżnienie: Mąka z pszennym płatkiem, Młyn Zbożowy „Bracia Górscy” Sp.J.

Kategoria: Przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego

Złoty Medal: Pasta słonecznikowa z curry, Primavika Sp. z o.o.
Wyróżnienie: Malinowy sok przecierowy – bez cukru, Gospodarstwo „Prosto ze Wsi”
Wyróżnienie: Pesto z suszonych pomidorów, PROCO POLSKA SP. Z O.O. SP. K.

Kategoria: Produkty mleczarskie

Wyróżnienie: Śmietana wiejska 18 % z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej, Kujawska Spółdzielnia Mleczarska we Włocławku

Kategoria: Oleje i tłuszcze

Złoty Medal: Bio olej z pestek śliwki, Nomak Sp. z o.o.
Wyróżnienie: Pepo Papa olej z pestek dyni, FSF Olej Sp. z o.o.
Olej sezamowy, VEDALAN LLC

Kategoria: Napoje bezalkoholowe

Złoty Medal: Soki Natura Cold Press, NATURA COLD PRESS SP. Z O.O.
Wyróżnienie: BeRAW Smoothie Vegan Protein, Purella Sp. z o.o.

Kategoria: Napoje alkoholowe

Złoty Medal: Wino z czarnej porzeczki, Winnica Dwórzno
Wyróżnienie: Meysari Makhmari Premium, Czerwone wytrawne wino, Shirvan Wines

Kategoria: Kawa i herbata

Złoty Medal: Kwiat złotej herbaty, DAMRO EXPORTS(PVT)LTD
Wyróżnienie: Coffee Cold Brew Black, bez cukru, Bio Street

Kategoria: Innowacje

Złoty Medal: Pierogi ruskie bez glutenu, Przedsiebiorstwo Handlowo-Usługowe „MATEO”
Wyróżnienie: Rodzina Sareckich STRES, Wina Rodziny Sareckich

Kategoria: Debiut Zagraniczny

Złoty Medal: Mule á la minute z białym winem i warzywami, Roem Van Yerseke B.V.

Kategoria: Debiut Polski

Złoty Medal: Chrzan tarty z wasabi, Ogródek Dziadunia

LAUREACI KONKURSU O ZŁOTY MEDAL TARGÓW WORLDFOOD WARSAW 2018

Kategoria: Żywność ekologiczna

Złoty Medal: Pesto z jarmużu Eko, Dary Natury
Wyróżnienie: Ekologiczne ogórki kiszone, Farma Świętokrzyska
Wyróżnienie: Pasta Napoli, Naturcompagnie
Wyróżnienie: Ekologiczny koncentrat z aronii, PPHU Bio Juice

Kategoria: Oleje i tłuszcze

Złoty Medal: Olej z prażonych nasion słonecznika, Eka Medica
Wyróżnienie: Olej z czarnuszki, Złoto Polskie
Wyróżnienie: Olej rydzowy, Semco

Kategoria: Przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego

Złoty Medal: Paprykarz wegetariański z quinoa czerwoną, Primavika
Wyróżnienie: Konfitura z owoców róży, Dary Natury
Złoty Medal: Dżem rokitnikowo-marchwiowy, Szarłat

Kategoria: Produkty mleczarskie

Złoty Medal: Kefir bez laktozy z probiotykiem, Robico

Kategoria: Przetwory  zbożowe i wyroby piekarnicze

Złoty Medal: Seria Musli: Musli Codzienne, Musli BIO Aktywnych, Musli Dzieci, OneDayMore
Wyróżnienie: Chleb Żytni 100%, Piekarnia Prawdziwy Chleb

Kategoria: Słodycze i przekąski

Złoty Medal: Krem z orzechów laskowych bez dodatku mleka Nocciolata, Italimport Sp. z o.o.
Wyróżnienie: Piramidki z niebieskiej kukurydzy, Popcrop
Wyróżnienie: Malina liofilizowana FRUPP, Celiko

Kategoria: Sosy, majonezy, ketchupy, musztardy

Złoty Medal: Ocet OCTIM ekologiczny cydrowy, Octim
Wyróżnienie: Musztarda z naturalnym miodem, Vitapol

Kategoria: Napoje

Złoty Medal: Sok jabłkowo-gruszkowy NFC, Galicja Europa Sp. z o.o.
Wyróżnienie: Sok z jagody kamczackiej, Polska Róża

Kategoria: Kawa i herbata

Złoty Medal: Herbata The Island of tea Gold, Basilur Tea Export Ltd.

Kategoria: Innowacje

Złoty Medal: vEGGs (roślinny zamiennik jajka), Stewiarnia
Wyróżnienie: Tapioka nawodniona, Panegar

Kategoria: Debiut polski

Palmito – Serce palmy Acai, Panegara
Mąka z niebieskiej kukurydzy, Popcrop

Kategoria: Debiut zagraniczny

Kawa Frutado, Trade House UkrCoffee

Kategoria: Napoje alkoholowe

Złoty Medal: Wino czerwone  Bock Cuvée 2013, Bock Winery
Złoty Medal: Wino białe Mirabueno, Blanco, Zielone Butelki
Złoty Medal: Wino różowe Chic Barcelona Rosé, Pereventura Family Wine Estates
Wyróżnienie: Wino czerwone Barão de Vilar Moscatel do Douro DOC , A Mesa
Wyróżnienie: Wino czerwone Cantine Losito, Primitivo, Zielone Butelki
Wyróżnienie: Piwo Sen o Warszawie, Browar Bazyliszek

Kategoria: Suplementy diety

Złoty Medal: Kolagen, Pharmovit
Wyróżnienie: Żurawina 100% (sok z owoców żurawiny), EkaMedica

LAUREACI KONKURSU O ZŁOTY MEDAL TARGÓW WORLDFOOD WARSAW 2017

Kategoria: Żywność ekologiczna

Złoty Medal: Czarny czosnek BIO, firmy Pięć Przemian Simpatiko s.c.
Wyróżnienie: Świeży daktyl Fresh Dates Medjool, rozmiar Large, 100% BIO, firmy Organic House
Wyróżnienie: Ekologiczny olej rzepakowy uniwersalny, firmy Złoto Polskie Marek Wolniak

Kategoria: Przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego

Złoty Medal: Salsa paprykowa z chili i czosnkiem , firmy SPO Twój Ogród Przemysław Koszałkowski
Wyróżnienie: Olej z nasion konopi tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany, firmy Olejowy Raj
Wyróżnienie: Musztarda wąsoska miodowa, firmy Ogródek Dziadunia
Wyróżnienie: Pasztet selerowy wegetariański, firmy Pracownia Mniam Sp. z o.o.
Wyróżnienie: Mąka orkiszowa, firmy Bio Life

Kategoria: Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego

Złoty Medal: Levant Salami, firmy Salbac SA

Kategoria: Produkty mleczarskie

Złoty Medal: Twaróg Klimek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej, firmy Kujawska Spółdzielnia Mleczarska

Kategoria: Wyroby piekarnicze, cukiernicze, słodycze, przekąski

Złoty Medal: Czekolada Miód Malina Chili, firmy Healthy Food Park Sp. z o.o.
Wyróżnienie: Chałwa Lniana Żurawinowa, firmy GJ-GACA Janusza Gaca
Wyróżnienie: Chleb Żytni, firmy Piekarnia „Prawdziwy Chleb”

Kategoria: Produkty mrożone i dania gotowe

Złoty Medal: Ekologiczny bigos wegański, firmy Farma Świętokrzyska

Kategoria: Napoje

Złoty Medal: Sok 100% z wiśni tłoczony, firmy Tłocznia Soków Owocowych Vero Dariusz Kuna
Wyróżnienie: Natural LOVE drink for woman and men, firmy Tropextract Polska
Wyróżnienie: Herbata Oriental gift box w saszetkach, firmy Tea Brothers – dystrybutora marki Basilur

Kategoria: Innowacje

Złoty Medal: Glazura balsamiczna o smaku czarnej porzeczki, firmy OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy Sp. z o.o.
Wyróżnienie: Brain Shake, firmy Bionetta (Multifit Artur Sidoruk)

Kategoria: Napoje alkoholowe

Złoty Medal: Wino białe wytrwane Solaris 2015, firmy Winnica Turnau
Wyróżnienie: Sharish Blue Magic Gin – 500ml – 40%, firmy Competir Internacional

Kategoria: Debiut polski

Burak Czerwony kiszony suszony, firmy FPH Paula Sp. z o.o. Sp.k.

Kategoria: Debiut zagraniczny

Hummus Classic, firmy Company Ekona LLC

Laureaci konkursu o Złoty Medal targów WorldFood Warsaw 2016

Produkt: Czekolada Figa i Dzika Pomarańcza, zgłoszony przez firmę EkoHurtownia.pl
Produkt: Diabełek Dziadunia – ketchup pikantny z przetartych pomidorów, zgłoszony przez „Ogródek Dziadunia” Czesław Ślusarczyk Sp. J.
Produkt: Bio chipsy kokosowe, zgłoszony przez Nomak Sp. z o.o.
Produkt: Jogurt grecki bez laktozy, zgłoszony przez Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu
Produkt: Kiełbasa siekana, zgłoszony przez firmę Kapecki Sp. J – Rzeźnictwo i Handel
Produkt: Olej lniany, zgłoszony przez firmę Olejowy Raj
Produkt: Bonifacio Alicante Boushet 2012 wine, zgłoszony przez Competir International
Produkt: Black tea with passion fruit, zgłoszony przez Regency Teas (Ptv) Ltd

Złoty Medal w kategorii Debiut Polski :
Produkt: Bio Canihua, firma: Bio Naura Sp. z o.o

Złoty medal w kategorii Debiut Zagraniczny:
Produkt: Mix nasion i orzechów AIZDARS, firma: SIA S.C. Grand

WYRÓŻNIENIA
Wino Apple Paple 2014 Reserva, firmy Apple Paple Sp. z o.o.
Ciasto drożdżowo maślane, firmy Consonni
Anchois solone, firmy Meotida Sp. z o.o.
Dżem węgierkowo – gruszkowy i Dżem z rabarbaru, firmy SPO Twój Ogród
Makaron Bartolini z młodym jęczmieniem, firmy P.P.H. Tabit Sp. z o.o.
Polędwiczka słodka wędzona eko, firmy Zakład Mięsny WASĄG Sp.J.
Słona przekąska Stefanki Premium, firmy Magnes Sp. z o.o.

Najlepszy Design i Aranażacja Stoiska: VIVERA BV

Najbardziej Przyjazne Stoisko: British Polish Chamber of Commerce

Skrócony regulamin Konkursu

  • Do konkursu mogą zostać zgłoszone jedynie produkty, które zostaną zaprezentowane na targach.
  • Każdy z Wystawców może zgłosić nieodpłatnie 2 produkty.
  • Uczestnicy konkursu zobowiązani są do wysłania min. trzech sztuk produktu zgłoszonego do konkursu, w terminie określonym przez Organizatora
  • Za każdy dodatkowy produkt wystawca ponosi dodatkową opłatę w wysokości 200 PLN + 23% VAT (246 PLN brutto)

W przypadku pytań dotyczących konkursu prosimy o kontakt:
Łukasz Daszczyk
e- mail: konkurs@worldfood.pl
tel.: 574 707 201

Nasi Partnerzy