Pandemia okazją dla wzrostu branży spożywczej?

Pandemia COVID-19 zmieniła zasady funkcjonowania wielu branż, w tym także branży rolno-spożywczej. Zmianom uległy sposoby kupowania żywności oraz nastawienie konsumentów do produktów żywnościowych. 

Konsument w czasie pandemii

Obawa o własne zdrowie i bezpieczeństwo oraz większa niepewność o budżet w czasach panowania koronawirusa doprowadziły do zmian w zachowaniach konsumenckich i sposobach, w jakich ludzie dokonują zakupów. Wraz ze strachem o przyszły dochód nastąpił spadek popytu na dobra trwałego użytku.

Konsekwencją pandemii SARS-CoV-2 jest okresowy wzrost popytu na żywność, spowodowany przede wszystkim obawą konsumentów związaną z ciągłością dostaw żywności, a także zamknięciem barów i restauracji.

Zwiększone zakupy żywnościowe to bez wątpienia spore wyzwanie dla całego sektora rolno-spożywczego, który musi dostosować podaż pod rosnący popyt i zachować ciągłość łańcucha dostaw.

Zwyczaje żywieniowe w czasach pandemii

Konsumenci zaczęli uważniej przyglądać się kupowanym przez siebie produktom spożywczym, tym samym przykładając większą wagę do wartości odżywczej nabywanej żywności. Strach o bezpieczeństwo zdrowotne skłonił konsumentów do większej dbałości o swoje zdrowie
i spożywane produkty. Wielu postawiło na zdrową żywność w celu zwiększenia odporności organizmu.

Z powodu ograniczenia działalności placówek gastronomicznych konsumenci zostali zmuszeni do częstszego przygotowywania posiłków domowych, co wpłynęło na wzrost popytu na wybrane produkty spożywcze.

Na zwyczaje żywieniowe nie bez wpływu pozostaje także utrzymywanie się ograniczeń w handlu międzynarodowym, które prowadzą do coraz większej przewagi produktów lokalnych. Takie okoliczności stanowią bez wątpliwości ogromną szansę dla lokalnych producentów
i rozwoju rodzimego rynku.

Pandemia już niemal rok stanowi poważne zagrożenie dla całości światowej gospodarki włączając w to branżę spożywczą. Powoduje zmiany zachodzące na rynku zarówno producenta, jak i konsumenta. Dynamizm tych zmian jest jednak dużą okazją dla wzrostu branży spożywczej oraz okazją do wprowadzania innowacyjnych rozwiązań.

© Materiał chroniony prawem autorskim – Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie tekstów zabronione

Zdjęcie autorstwa Artem Beliaikin z Pexels