Używamy plików cookie, aby zapewnić jak najlepsze działanie naszej strony internetowej. Kontynuując przeglądanie tej strony lub zamykając tę wiadomość, wyrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą Polityką cookies

7-9 marzec, 2019
VI MIĘDZYNARODOWE TARGI ŻYWNOŚCI 
I NAPOJÓW 
EXPO XXI Warszawa

Polska

 

Konferencje branży spożywczej 2019

Co roku w Polsce organizowane są targi i konferencje branży spożywczej, podczas których zarówno liderzy, jak i mniejsi wytwórcy mają okazję do zaprezentowania swojej oferty. W ramach paneli dyskusyjnych poruszane są także istotne z punktu widzenia branży spożywczej tematy, a dodatkowo konferencje spożywcze często są okazją do organizacji ceremonii wręczenia nagród branżowych.

Nowości w branży spożywczej


Podczas konferencji spożywczych uczestnicy mogą zapoznać się z nowościami w branży, które prezentowane są przez wystawców. Polski przemysł spożywczy specjalizuje się zarówno w produkcji wyrobów skierowanych na rynek wewnętrzny, jak i na eksport, dlatego to okazja do sprawdzenia oferty przez kontrahentów zagranicznych, a także nawiązania nowych kontaktów biznesowych. Konferencje spożywcze skierowane są do pracowników na różnych szczeblach, w tym między innymi do kadry menedżerskiej, ekspertów, decydentów, a także naukowców, którzy związani są z branżą żywnościową.
 
Pośród najbardziej popularnych w Polsce imprez branżowych należy wyróżnić Ogólnopolski Kongres Branży Spożywczej, targi Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra czy Forum Rynku Spożywczego i Handlu. To cykliczne wydarzenia, które skupiają największych w Polsce wytwórców, przetwórców oraz dystrybutorów. Prowadzone są również innego typu konferencje, targi i kongresy, które poświęcone są poszczególnym gałęziom branży spożywczej i gastronomicznej.

Prezentacja własnych produktów i rozwiązań


Dzięki regularnemu uczestnictwu w kongresach i targach firmy i marki mają okazję do zaprezentowania szerokiej gamie odbiorców swoich produktów – to bardzo dobra okazja do przedstawienia nowości branżowych. Również to okazja do nawiązania nowych kontaktów biznesowych oraz podejrzenia, co oferuje konkurencja. W przypadku konferencji naukowych oraz takich, podczas których powadzone są prezentacje i panele dyskusyjne poświęcone branży spożywczej, uczestnicy mają także okazję do bliższego zapoznania się z pomocnymi technologiami, materiałami, maszynami oraz narzędziami. To miejsce, w którym przedstawiane są innowacyjne rozwiązania, z których wiele jest wdrażanych na stałe w przedsiębiorstwach spożywczych.
 
Nawet w przypadku małych i nowo założonych przedsiębiorstw uczestnictwo w kongresach i konferencjach jest mocno wskazane. To najlepszy czas, aby bliżej przyjrzeć się branży i temu, jak ona funkcjonuje i jak się rozwija. Zebrane informacje mogą być wykorzystane w rozwoju własnej firmy oraz oferowaniu bardziej konkurencyjnych produktów. Właśnie dlatego regularne uczestnictwo w ogólnopolskich i regionalnych imprezach branżowych jest tak ważne.
 
Najnowsze informacje na temat organizowanych konferencji i targów spożywczych można już teraz znaleźć w internecie na stronach poświęconych tematyce gastronomicznej i branży spożywczej. Na większość organizowanych w Polsce i zagranicą konferencji można zarejestrować się online. W niektórych przypadkach konieczne jest poniesienie opłaty konferencyjnej, która obejmuje najczęściej wejście na imprezę, poczęstunek. Organizowane są także imprezy darmowe.