Używamy plików cookie, aby zapewnić jak najlepsze działanie naszej strony internetowej. Kontynuując przeglądanie tej strony lub zamykając tę wiadomość, wyrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą Polityką cookies

21-23 kwiecień, 2020
VII MIĘDZYNARODOWE TARGI ŻYWNOŚCI 
I NAPOJÓW 
EXPO XXI Warszawa

Polska

 

News

18 grudnia 2018

Świąteczne żniwa w sektorze spożywczym


Polski konsument w szczególny sposób przygotowuje się do Świąt Bożego Narodzenia, zaopatrując się oczywiście w prezenty, ale także w artykuły spożywcze. Atmosferę świąteczną czuć w sklepach od listopada. Nie brakuje promocji, a konsumenci chętniej sięgają po produkty z wyższej półki, ze względu na ten wyjątkowy czas. Nie brakuje też na polskich stołach świątecznych atrakcji z innych kuchni.

przyprawy świąteczne
Dynamika sprzedaży detalicznej z roku na rok w Polsce rośnie średnio o 4 proc. W grudniu mamy specyficzną sytuację. W porównaniu z listopadem sprzedaż detaliczna rośnie o 20 proc. Dotyczy ona przede wszystkim produktów spożywczych. Rośnie liczba klientów i obroty sklepów, jest też większa rotacja produktów, a także pojawia się silna komunikacja marketingowa.  Wzrostowi sprzedaży sprzyjają liczne promocje, proponowane przez handlowców.

Wraz ze zmieniającymi się oczekiwaniami konsumentów w kontekście naturalnych sposobów wydobywania i nadawania smaku i aromatu, znacznie wzrosło zainteresowanie korzystaniem z ziół i przypraw, jako zamienników dla soli, cukru lub tłuszczu.

Sprzedaż mono przypraw (czyli przypraw jednoskładnikowych, na przykład pieprzu i soli) rośnie bardzo dynamicznie. Grupa przypraw tradycyjnych odnotowała prawie 6 mln zł wzrostu od stycznia do lipca 2018, względem analogicznego okresu rok temu.

W okresie świątecznym możemy zaobserwować jednak wzrost sprzedaży liści laurowych, ziela angielskiego, ale i innych przypraw, jak goździków, laski waniliowej czy anyżu gwiaździstego, które są często potrzebne do przygotowania wigilijnych potraw czy słynnego kompotu. W grudniu przebojem staje się również….. majeranek. Jest on niezastąpiony w daniach z kapusty, jak i pieczonych potrawach i bardzo skuteczny.

Osobnym segmentem stały się szybkie „rozwiązania kulinarne”, wśród których wyróżniamy przyprawy uwzględniające składnik bazowy dania, czyli tak zwany „przepis na” - służące do przygotowania konkretnej potrawy.
W grudniu często wybierana jest cytrynowa przyprawa do ryb. Konsumenci uwielbiają również przyprawę do kurczaka, która zapewnia wyrazisty aromat i smak, z nutami m.in. czosnku, gorczycy czy papryki.

W Polsce Boże Narodzenie kojarzy się także z piernikami, co również znajduje odzwierciedlenie w preferencjach zakupowych. Do koszyków często trafiają przyprawy do piernika, a przygotowując świąteczne słodkości warto zaopatrzyć się również w cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia poza innymi składnikami do ciast.

Owoce w grudniu?


Ależ tak. Grudzień to miesiąc, kiedy do Polski przyjeżdżają dojrzałe cytrusy z Europy. Są one wtedy najbardziej soczyste i najsmaczniejsze. Kaczka, indyk, kurczak, a także cielęcina, to dania, które coraz częściej królują na wigilijnych stołach. Doskonale łączą się ze słodko-kwaśnymi smakami, uzyskiwanymi właśnie z cytrusów. Mieszanka grejpfruta i pomarańczy, komponuje się również z sałatami wszelkiego rodzaju oraz serami. Coraz częściej pomarańcze lub mandarynki są także wykorzystywane, jako ozdoba choinkowa lub stroikowa na stół.
Na zimę tanieją również jabłka, co zachęca klientów do ich kupna. Nadziewana jest nimi świąteczna kaczka lub po prostu figurują w domach jako atrakcyjna przekąska.

Popularnymi produktami stają się buraki oraz suszone grzyby, a to za sprawą tradycyjnego barszczu wigilijnego. Buraki są jego nieodłącznym składnikiem. Nie są  drogie, jednak w okresie świątecznym zdecydowanie podnoszą zyski sprzedaży. W przypadku grzybów handel zaczął kwitnąć również w internecie. Nieprędko jednak stanie się to popularną formą zakupu tego produktu, gdyż spora część konsumentów nadal nie nabrała zaufania do takich grzybów. Klienci chętniej nabywają je w marketach lub ufają swoim zbiorom.

Boże Narodzenie to czas największych wzrostów sprzedaży również na rynku słodyczy czekoladowych. Szczyt przypada na grudzień. W okresie świątecznym klienci chętnie kupują zwłaszcza bombonierki, teraz bardzo atrakcyjne, które są produktami typowo prezentowymi. Warto również pamiętać o kalendarzach adwentowych, na które najmłodsi konsumenci czekają z niecierpliwością przez cały rok - dla nich to nie tylko „coś słodkiego", ale również świetna zabawa.

Pomimo wszystko razem


Europa, jako zbiór wielu kultur i tradycji jest prawdziwym kalejdoskopem oryginalnych wigilijnych zwyczajów, które warto poznawać.  I dlatego też zapraszamy do wspólnego poznawania różnych smaków i zapachów podczas najbliższej edycji WORLDFOOD POLAND 2019. Czekamy na całą Branżę od 7 do 9 marca- zaprasza Agnieszka Szpaderska Dyrektor Targów.
Życzymy wszystkim – bez względu na pochodzenie i wyznanie religijne – wesołych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia, a w Nowym Roku spełnienia najskrytszych marzeń!

Więcej informacji na www.worldfood.pl
Zgłoszenia do udziału w Targach info@worldfood.pl

Wsteczimg

Archive