17-19 kwiecień, 2018

IV MIĘDZYNARODOWE TARGI ŻYWNOŚCI 
I NAPOJÓW 
EXPO XXI Warszawa

Polska

Konferencje

WorldFood Warsaw Business Programme

Konferencje

PROGRAM KONFERENCJI WORLDFOOD WARSAW 2017

11 kwietnia 2017 WTOREK, godz. 10:00 – 17:00 
FORUM 1 (HALA 1)
Import & Eksport

11:00 Ceremonia Otwarcia Targów
12:00 - 13:00 Debata „Perspektywy rozwoju handlu produktami spożywczymi na rynkach krajów trzecich (kraje Azji, Kanada, Afryka.....)”
organizator: Polska Federacja Producentów Żywności
13:00 - 13:45 Gdzie najlepiej eksportować polskie jabłka?- perspektywiczne rynki, Unia Owocowa
13:45 - 14:30 Słodycze. Niedoceniany mistrz eksportu (i importu)
14:30 - 15:00 2 WAY – nowy model eksportowania do UK
15:30 - 16:30 Italy vs Poland - comparison of making business in food industry.
 
FORUM 2 (HALA 3)
Cold Chain

 
STREFA POKAZÓW KULINARNYCH
11:30 - 13:00 Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja
 
WŁOSKI PAWILON NARODOWY - BELLAVITA (HALA 1)
Pokazy i warsztaty kulinarne prowadzone przez Umberto Vezzoli 
Degustacja włoskich win - Tomasz Kolecki, Stowarzyszenie Sommelierów Polskich
 
 
12 kwietnia 2017 ŚRODA, godz. 10:00 – 17:00
FORUM 1 (HALA 1)


10:30 - 11:30 Trendy globalne i innowacje na polskim rynku żywności i napojów, Mintel
  • Trendy globalne, które dyktują dziś kierunki rozwoju branży spożywczej
  • Innowacje jako sposób na zyskanie przewagi konkurencyjnej
12:00 - 13:30
Rynek wina oraz ekonomika produkcji winiarskiej w Polsce. Czy na polskim winie można zarobić?
Enoturystyka oraz wybrane zagadnienia z marketingu wina.
Fundacja Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa Galicja Vitis: Roman Myśliwiec, Wojciech Bosak i Ewa Wawro
13:30 - 15:00
Szczepy i regiony winiarskie na świecie
Zasady dobierania win do potraw
Szymon Milonas, Certified Specialist of Wine, SWE, WSET Advanced, Wine rePublic
15:00 - 16:00
Jak dobrze skonstruować kartę win.
Stowarzyszenie Sommelierów Polskich

FORUM 2 (HALA 3)
Meat & Diary

10:30 - 11:00 Przegląd sektora mleczarskiego i innowacje w tej kategorii produktowej
The overview of Diary sector + Innovations in this category,
Euromonitor International
ZAPISZ SIĘ NA TĘ KONFERENCJĘ

11:00 - 11:30 Sytuacja na rynku polskim - produkcja, ceny mleka oraz eksport.
Dorota Śmigielska, Analityk rynku mleka, POLSKA FEDERACJA HODOWCÓW BYDŁA I PRODUCENTÓW MLEKA
11:30 - 12:00 Możliwości eksportu (w UE i na świecie) oraz zarządzanie ryzykiem.
Export opportunities (within the EU and globally) and risk management.
Maciej Grygorowicz, Olam Poland
12:00 - 12:30 Obecne i nadchodzące wyzwania polityczne dla sektora mleczarskiego
Current and upcoming policy challenges for the dairy sector
Jukka Likitalo, Eucolait, the European Association of Dairy Trade
13:00 - 13:45
Drób: perła w koronie eksportu żywności. Czy sukces jest zagrożony? – warunki kontynuacji rozwoju.
Łukasz Dominiak, Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza
14:00 - 14:45
Rynki eksportowe dla wieprzowiny: podstawa – jakość i bezpieczeństwo (rola certyfikacji)
UPEMI
14:30 - 15:00 Produkty wege – jaki jest ich potencjał?, Fenomem DIGITAL NATIVE’S AGENCY

STREFA POKAZÓW KULINARNYCH
11:00 - 15:00 Pokaz Kuchni Meksykańskiej połączony z degustacją
WŁOSKI PAWILON NARODOWY - BELLAVITA (HALA 1)
Pokazy i warsztaty kulinarne prowadzone przez:
Umberto Vezzoli - Światowej sławy kucharz z pasją do szczegółów, Umberto jest również gwiazdą telewizyjną i cenionym pisarzem we Włoszech. Dzisiaj jest Chef Patron w T. Bistrot by Vezzoli w Mediolanie
Andrea Camastra (Senses Restaurant) - jeden z dwóch odznaczonych gwiazdką Michelin szefów kuchni w Polsce, właściciel restauracji "Senses". Został ukoronowany tytułem "Chef of the Year 2017" i "Chef of the Future 2015" przez przewodnik Gault Millau. Jego własna restauracja "Senses", która została otwarta w 2014 roku w Warszawie, została wyróżniona jako jedna z najlepszych restauracji na świecie w 50 Best Discovery Series by Diners Club ®.
Marzena Gromelska – szef kuchu w Chianti Restaurant. ."Accademia della Cucina Italiana" odznaczyła restaurację za bycie bardzo wierną oryginalnej kuchni włoskiej i jej stosunku do produktów włoskich. Restauracja została także wyróżniona przez prestiżowy przedownik Gault & Millau.
Degustacja włoskich win - Tomasz Kolecki, wiceprezes Polskiego Stowarzyszenia Sommelierów oraz przewodniczący Komisji Szkoleniowej Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

13 kwietnia 2017 CZWARTEK, godz. 10:00 – 15:00
FORUM 1 (HALA 1)

10:30 - 11:00 „Jak skutecznie pozyskać dotacje na działalność w branży spożywczej”
DMP Group Sp. z o.o.
11:00 - 11:30 Overview of the global, regional, Polish hot drinks market (tea, coffee, cocoa), Euromonitor International
ZAPISZ SIĘ NA TĘ KONFERENCJĘ

11:30 - 13:00 Warsztaty:
Yerba mate, czyli zielone złoto Indian Guarani.
Kakao - od krzaczka do czekolady.
Szczypta Świata
ZAPISZ SIĘ NA TĘ KONFERENCJĘ

13:30 - 14:00 Soki NFC – aspekty jakościowe, technologiczne i żywieniowe
Barbara Groele, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

FORUM 2 (HALA 3)
 „Ile Polski w Polskim Produkcie?" - praktyczne zagadnienia używania oznaczenia Produkt Polski
WKB Wierciński, Kwieciński, Baehr Sp. k.
11:00 - 11:45 (45 min) Rynek produktów ekologicznych i naturalnych w Polsce w obliczu wielkich zmian, Ekodostawcy
  • Wartość rynku produktów ekologicznych oraz naturalnych w Polsce i potencjał jego rozwoju
  • Struktura dystrybucji produktów ekologicznych, podaż marek i ich dostępność w różnych kanałach sprzedaży detalicznej
  • Kto sięga po produkty z certyfikatem? – Podejście polskich konsumentów do ekoproduktów i zmiany w nawykach żywieniowych Polaków
  • Perspektywy rozwoju ekobranży w Polsce – wielkie czy płonne nadzieje?
12:30 - 14:30 (2 h) Degustacja win ekologicznych, Winicjatywa
ZAPISZ SIĘ NA TĘ KONFERENCJĘ

STREFA POKAZÓW KULINARNYCH
13:30 - 15:00 Pokazy kulinarne i warsztaty jako niezwykle skuteczne narzędzie reklamy produktów spożywczych jest forma interaktywnych pokazów kulinarnych
-prowadzenie Kuba Korczak - Szef kuchni, ekspert kulinarny, promotor wybitnych produktów i prawdziwego jedzenia.
WŁOSKI PAWILON NARODOWY - BELLAVITA (HALA 1)
Pokazy i warsztaty kulinarne prowadzone przez Umberto Vezzoli 


 
WorldFood Warsaw