W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

11-13 kwiecień, 2017

IV MIĘDZYNARODOWE TARGI ŻYWNOŚCI 
I NAPOJÓW 
EXPO XXI Warszawa

Polska

Konferencje
WorldFood Warsaw Business Programme

Konferencje

PROGRAM KONFERENCJI WORLDFOOD WARSAW 2017
11 kwietnia 2017 WTOREK, godz. 10:00 – 17:00 
FORUM, HALA 1

11:00 Ceremonia Otwarcia Targów

12:00 - 13:00 
Debata „Perspektywy rozwoju handlu produktami spożywczymi na rynkach krajów trzecich”
Organizator: Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
Prowadzący: Andrzej Gantner, Dyrektor Generalny, Członek Zarządu  PFPŻ  ZP

13:00 - 13:45
Gdzie najlepiej eksportować polskie jabłka?- perspektywiczne rynki
Waldemar Żółcik, Prezes Stowarzyszenia Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw „Unia Owocowa”

13:45 - 14:30
Słodycze. Niedoceniany mistrz eksportu (i importu)
Organizator: POLBISCO Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych
Prowadzący: Sławomir Pawłowski,  Prezes Zarządu CSI Słowianka

14:30 - 15:00
2 WAY – nowy model eksportowania do UK
Marek Schejbal, Brytyjsko-Polska Izba Handlowa

15:30 - 16:30
Włochy vs Polska – Porównanie prowadzenia biznesu w branży spożywczej
Antonio Coppola, Marketing and Trade Consulting
Prezentacja w jęz. angielskim i włoskim
 
 
 
STREFA POKAZÓW KULINARNYCH, HALA 1
11:30 - 13:00
Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja
Prezentacja Stołu Wielkanocnego wraz z degustacjami dla publiczności, a także IX Ogólnopolskie Spotkanie Przetwórców i Handlowców Branży Mięsnej.
Organizator:  Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP; Związek Rzemiosła Polskiego; Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy

13:30 – 15:00
Pokazy Kuchni Tajskiej prowadzone przez szefa Thanawat Na Nagara z restauracja Basil & Lime
Organizator:  BRH Ambasady Królestwa Tajlandii/ Royal Thai Embassy

WŁOSKI PAWILON NARODOWY – BELLAVITA, HALA 1
11:00 - 11:45
Warsztaty kulinarne prowadzone przez Umberto Vezzoli 
“La Mia Gricia”: Moje smakowite arcydzieło

12:30 - 13:15
Warsztaty kulinarne prowadzone przez Pawła Zielińskiego 
Włochy: Kraina sera

14:00 - 14:45
Starita Pizza Academy: Prawdziwa Pizza Neapolitańska

15:30 - 16:15
Trendy we włoskich winach i napojach – część I
Tomasz Kolecki, Stowarzyszenie Sommelierów Polskich

12 kwietnia 2017 ŚRODA, godz. 10:00 – 17:00
FORUM, HALA 1

10:30 - 11:30
Trendy globalne i innowacje na polskim rynku żywności i napojów,
Honorata Jarocka, Mintel

  • Trendy globalne, które dyktują dziś kierunki rozwoju branży spożywczej
  • Innowacje jako sposób na zyskanie przewagi konkurencyjnej
11:30 - 12:00
Soki NFC – aspekty jakościowe, technologiczne i żywieniowe
Barbara Groele, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

12:00 - 13:30
Rynek wina oraz ekonomika produkcji winiarskiej w Polsce. Czy na polskim winie można zarobić?
Enoturystyka oraz wybrane zagadnienia z marketingu wina.
Organizator: Fundacja Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa Galicja Vitis: Roman Myśliwiec, Wojciech Bosak i Ewa Wawro

13:30 - 15:00
Szczepy i regiony winiarskie na świecie
Zasady dobierania win do potraw
Szymon Milonas, Certified Specialist of Wine, SWE, WSET Advanced, Wine rePublic

15:00 - 16:00
Jak dobrze skonstruować kartę win
Robert Komosa, Stowarzyszenie Sommelierów Polskich

19:00 Ceremonia Wręczenia Złotych Medali Targów WorldFood Warsaw 2017
Tylko dla zaproszonych gości

FORUM, HALA 3
10:30 - 11:00
Przegląd sektora mleczarskiego i innowacje w tej kategorii produktowej
Joana Sokolnik, Global and Local Trends of Dairy Market, Euromonitor International
Prezentacja w jęz. angielskim

11:00 - 11:30
Sytuacja na rynku polskim - produkcja, ceny mleka oraz eksport.
Dorota Śmigielska, Analityk rynku mleka, Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka

11:30 - 12:00
Możliwości eksportu (w UE i na świecie) oraz zarządzanie ryzykiem.
Maciej Grygorowicz, Olam Poland

12:00 - 12:30
Obecne i nadchodzące wyzwania polityczne dla sektora mleczarskiego
Jukka Likitalo, Eucolait, the European Association of Dairy Trade
Prezentacja w jęz. angielskim

13:00 - 13:45
Drób: perła w koronie eksportu żywności. Czy sukces jest zagrożony? – warunki kontynuacji rozwoju.
Łukasz Dominiak, Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza

14:00 - 14:45
Aktualna sytuacja i nowe wyzwania na globalnym rynku  hodowli zwierzęcej
Organizator : UPEMI Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
Prowadzący : Wiesław Różański, Prezes UPEMI

15:00 - 15:45
Zwyczaje zakupowe wegetarian i wegan. Co musisz o nich wiedzieć, aby chcieli kupić twój produkt. 
Karolina Liberka, Business Development Deputy Director, Agencja Feno 


STREFA POKAZÓW KULINARNYCH, HALA 1

11:00 - 15:00
Pokaz Kuchni Meksykańskiej prowadzony przez Szefa Kuchni Francisco Javier Merchán
Organizator /Organiser: Mexico Ministry of Agriculture

WŁOSKI PAWILON NARODOWY – BELLAVITA, HALA 1
11:00 - 11:45 Warsztaty kulinarne prowadzone przez Umberto Vezzoli 
Antipasti: Wariacje na temat Charcuterie

12:15 - 13:15 Warsztaty kulinarne prowadzone przez Andrea Camastra 
Gdy Włoska Kuchnia Uwodzi Polskie Smaki

14:00 - 14:45 Warsztaty kulinarne prowadzone przez Marzenę Gromelską 
Primi Piatii: O Wiele Więcej Niż Spaghetti
Primi Piatii: There is Much More Beyond Spaghetti

15:30 - 16:15 Rozmowy kupców wina. Jakie są Nowe Trendy na Polskim Rynku Win?
Tomasz Kolecki, Stowarzyszenie Sommelierów Polskich
 
13 kwietnia 2017 CZWARTEK, godz. 10:00 – 15:00
FORUM, HALA 1

10:30 - 11:00
Jak skutecznie pozyskać dotacje na działalność w branży spożywczej
Organizator: DMP Group Sp. z o.o.

11:00 - 11:30
„Wybrane zmiany prawne w obrocie produktami rolno-spożywczymi. Obowiązek formy pisemnej umów przy dostarczaniu produktów rolnych i regulacja dot. przeciwdziałania wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi.”
Daniel Szostek, Centrum Prawa Żywnościowego

11:30 - 12:00
Przegląd rynku napojów gorących: kawa, herbata i inne
Olena Rogulis, Research Analyst – Drinks & Tobacco, Euromonitor International
Prezentacja w jęz. angielskim

12:00 - 13:30
Warsztaty:
Yerba mate, czyli zielone złoto Indian Guarani.
Kakao - od krzaczka do czekolady.
Aga Bińkowska, Szczypta Świata

FORUM, HALA 3
10:00 - 10:30
Ile Polski w Polskim Produkcie? - praktyczne zagadnienia używania oznaczenia Produkt Polski
mec. Aleksandra Wędrychowska – Karpińska oraz Magdalena Zielińska
WKB Wierciński, Kwieciński, Baehr Sp. k.

10:30 - 11:00 
Co ogranicza rozwój branży ekologicznej w Polsce?
Organizator /Organiser: Stowarzyszenie Polska Ekologia 
Prowadzący/ Moderator: Maciej Bartoń, Polska Ekologia

11:00 - 11:45
Rynek produktów ekologicznych i naturalnych w Polsce w obliczu wielkich zmian
Marcin Fajerski, Ekodostawcy
  • Wartość rynku produktów ekologicznych oraz naturalnych w Polsce i potencjał jego rozwoju
  • Struktura dystrybucji produktów ekologicznych, podaż marek i ich dostępność w różnych kanałach sprzedaży detalicznej
  • Kto sięga po produkty z certyfikatem? – Podejście polskich konsumentów do ekoproduktów i zmiany w nawykach żywieniowych PolakówPerspektywy rozwoju ekobranży w Polsce – wielkie czy płonne nadzieje?
12:30 - 14:30
Degustacja win ekologicznych
Wojciech Bońkowski, Winicjatywa
 
STREFA POKAZÓW KULINARNYCH, HALA 1
10:30 - 12:00
Szef Kuba Korczak zaprasza: Wydarzenia kulinarne najskuteczniejszą formą promocji marki spożywczej. Wykład + pokaz + degustacja.
Prowadzenie Kuba Korczak - Szef kuchni, ekspert kulinarny, promotor wybitnych produktów i prawdziwego jedzenia.
 
WŁOSKI PAWILON NARODOWY – BELLAVITA, HALA 1

11:15 - 12:00 Trendy we włoskich winach i napojach – część II
Tomasz Kolecki, Stowarzyszenie Sommelierów Polskich

12:30 - 13:15 Pokazy i warsztaty kulinarne prowadzone przez Umberto Vezzoli 
Niekonwencjonalne desery.

14:00 - 14:30 Ceremonia Wręczenia Nagród Bellavita Awards Warsaw 2017 
 

WorldFood Warsaw