16 kwietnia HALA 1

11:00 -12:00

Debata Otwierająca: Jak zapewnić konkurencyjność polskiej gospodarki żywnościowej? Zrównoważona produkcja i przetwórstwo żywności

12:00 – 13:00

Debata: Zielony Ład w praktyce, czyli jak wdrożyć system kaucyjny na opakowaniach po napojach w Polsce

13:30 – 14:30

Debata: Jakość produktów prozdrowotnych – wspólne wyzwanie dla producentów i organów

14:30-14:50

Super Food – pszczele produkty z natury

15:00 – 16:00

Debata: Produkty Nutrafood w Europie: najbliższe wyzwania i ich przyszłość

17 kwietnia HALA 1

11:00 – 12:00

Debata: Zrównoważony biznes spożywczy w niepewnym świecie – jak to ugryźć?

12:00-12:20

Zautomatyzowane Centra Logistyczne kluczem do optymalizacji chłodniczego łańcucha dostaw

12:30 – 13:00

Jak wejść ze swoim produktem do sieci handlowej: omówienie warunków współpracy, marży itp. na przykładach

13:00-13:30

5 błędów jakie popełniasz rozmawiając z kupcem sieci handlowej

13:30-14:00

Jak wygrać uwagę konsumenta przy półce sklepowej i przykuć ją do naszego produktu?

14:30-15:00

Własny Sklep Internetowy – Ile Kosztuje Sukces?

15:00-15:30

Zastosowania automatyzacji i sztucznej inteligencji w marketingu w branży spożywczej

15:30-16:00

O tym, jak kampanie z influencerami mogą zaskoczyć!

18 kwietnia HALA 1

10:00-11:00

Debata: Roślinne start-upy: koniec boomu, tryb przetrwania, czy świetlana przyszłość? Trendy sprzedaży

11:00-11:45

Debata: Czy nowa żywność równa się niszczenie tradycji?

11:50-12:10

Plant based evolution in Europe: consumer trends and market dynamics

12:10-12:30

Wnioski z europejskiego badania Smart Protein – kompleksowa analiza postaw konsumentów wobec żywności roślinnej

12:30-12:50

V-Label – Światowy lider oznaczeń produktów wegańskich i wegetariańskich. Zasady certyfikacji

12:50-13:10

Komunikacja i trendy w żywności roślinnej w sektorze HoReCa

13:10 -14:00

Panel dyskusyjny: Czym jest “kiełbasa” dla Polaka? Wyzwania komunikacyjne a rozwój branży roślinnej

16 kwietnia Hala 2

11:00 – 11:10

Rozpoczęcie konferencji

11:10 – 11:30

Legalność importowanych surowców spożywczych do produkcji żywności i suplementów diety: novel food, gatunki chronione, praktyczne przypadki

11:30 – 11:50

Dodatki do żywności w suplementach – prawo i ciekawostki z praktyki

11:50 – 12:10

Surowce wysokiej jakości – czyli jakie?

12:10 – 12:30

Co kraj, to obyczaj – jak wybrane kraje UE regulują stosowanie tzw. innych składników o działaniu odżywczym lub fizjologicznym w suplementach diety

12:30 – 12:50

Składniki roślinne – specyfikacja dostawcy

12:50 – 13:10

Przegląd najnowszych zmian dotyczących dozwolonych składników w środkach spożywczych i konsekwencje tych zmian dla przedsiębiorców

13:10 – 13:30

Umowy o wytwarzanie kontraktowe, czy warto je zawierać na co zwracać uwagę?

13:30 – 13:50

Ochrona patentowa suplementów diety

13:50 – 14:10

Nowe wymagania prawne dla projektowania opakowań – kluczowe wyzwania dla biznesu

14:10 – 14:20

Koniec konferencji

17 kwietnia HALA 2

10:00-10:25

KSM-66 Ashwagandha

10:25 – 10:50

Prace w Unii Europejskiej dotyczące składników suplementów diety (ENG.)

10:55 – 11:20

Innowacyjne suplementy diety – forma i skład

11:25 – 11:50

Strategie Wyboru Surowców: Między Jakością a Marketingiem: Dogłębna analiza strategii wyboru surowców w kontekście jakości, marketingu oraz obserwowanych trendów w branży suplementów (ENG.)

11:55 – 12:20

Zdrowy Styl Życia na Talerzu: Jak Różne Pokolenia Wybierają Suplementy i Żywność Funkcjonalną (ENG.)

12:25-12:50

Przez Labirynt Badań Klinicznych: Wyzwania i Możliwości dla Suplementów Diety: Omówienie wymogów prawnych, wyzwań i możliwości zastosowania wyników badań klinicznych na suplementach

12:50 – 13:20

Lunch break

13:20 – 13:45

Witaminy – kwestie stabilność witamin w produkcie, wpływ niektórych składników na stabilność

13:45 – 14:10

Grzyby w suplementach diety. Jakie grzyby mogą być składnikami suplementów, jakie uznawane są na novel food? Jakie części rośliny można stosować? Czy można stosować ekstrakty?

14:10 – 14:35

Badania naukowe i kliniczne w komunikacji marki i produktu: wyzwania prawne, szanse i uwarunkowania

14:35 – 15:00

Prawo karne – bliżej niż myślimy. Odpowiedzialność represyjna, a prawo żywnościowe

15:00 – 15:25

Alternatywne źródła białka w suplementach diety

15:25 – 15:50

Well-being klientów, organizacji i planety – standardy ESG a (dobre) suplementy (ENG.)

18 kwietnia HALA 2

10:00 – 14:00

Sesja Fotograficzna zwycięskich produktów w konkursie o Złoty Medal Targów WorldFood Poland 2024

Konferencje i prelekcje branżowe

Konferencje branżowe są nieodłącznym elementem targów WorldFood Poland już od pierwszej edycji.

→ Kładziemy nacisk na merytorykę programu zapraszając do współpracy ekspertów branżowych jak i samych przedsiębiorców – praktyków biznesu spożywczego.

→ Naszą rolą jest pomóc Ci zrozumieć, przeanalizować i przedyskutować aktualną sytuację branży spożywczej zarówno w kontekście lokalnym jak i globalnym.

→ Chcemy wskazać Ci trendy zachodzące w sektorze rolno-spożywczym oraz handlu i gastronomii (formaty sprzedaży detalicznej, innowacyjne rozwiązania w zakresie przetwarzania żywności, wpływ na środowisko, trendy konsumenckie itp.), aby dać Ci jak najwięcej informacji niezbędnych do podejmowania słusznych decyzji biznesowych.

Dolacz do najwazniejszego spotkania branzy spozywczej

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą merytoryczną, masz propozycję interesującego tematu, chciałbyś zorganizować debatę, prezentację, szkolenie lub warsztaty skierowane do branży spożywczej, handlu lub gastronomii, skontaktuj się z nami: info@worldfood.pl

Nasi Partnerzy