7-9 marzec, 2019
VI MIĘDZYNARODOWE TARGI ŻYWNOŚCI 
I NAPOJÓW 
EXPO XXI Warszawa

Polska

 

Sektor: EcoFood

EcoFood to odpowiedź na trendy i oczekiwania odwiedzających największe targi branży spożywczej w Polsce - WorldFood Poland.

Sektor produktów ekologicznych to największy i najdynamiczniej rozwijający się sektor podczas targów. Największym atutem EcoFood Poland jest możliwość bezpośredniego kontaktu producentów, przetwórców i handlowców skoncentrowanych na konsumencie i zdrowym stylu życia, wspólnie oferujących innowacyjne i tradycyjne zarazem produkty. Ekspozycje targowe, prezentacje i degustacje, rozmowy B2B, liczne prelekcje i pokazy, panele ekspertów i przedsiębiorców tworzą wielka giełdę ofert, otwierającą dostęp nie tylko do produktu, ale i do świadomości korzyści z jego zakupu i sprzedaży.

W ramach tej strefy firmy prezentują:


• Żywność i napoje organiczne certyfikowane
• Produkty naturalne i tradycyjne
• Żywność funkcjonalną i superfoods
• Wina organiczne
• Produkty bezglutenowe
• Nutraceutyki
• Kosmetyki naturalne
• Środki higieniczne 
• Inne produkty ekologiczne

Statystyki sektorowe z V edycji

• aż 120 firm wystawiało swoją ofertę w sektorze EcoFood (sektor wzrósł o 29% od jego premiery)
• 40% wszystkich zwiedzających zadeklarowało, że produkty ekologiczne były w centrum ich zainteresowania.

Tak duże zainteresowanie firm z tego sektora jest spowodowane tym, że na targach odnajdują swojego odbiorcę biznesowego.
 

Prognozy dla rynku żywności ekologicznej w Polsce są bardzo pozytywne:

• duży potencjał dalszego wzrostu na poziomie do 20% rok do roku,
• rynek w fazie intensywnego rozwoju, daleki od dojrzałości,
• udział żywności ekologicznej w rynku spożywczym 10-krotnie niższy od średniej unijnej,
• dalszy wzrost dostępności – rośnie sprzedaż i zainteresowanie sklepów wielkopowierzchniowych, z dyskontami włącznie, a ich oferta się stale powiększa.

„Swoja ofertę kierujemy do ludzi prowadzących aktywny tryb życia ale szukających sposobu na zdrowie i styl, bez ograniczeń smakowych i innych walorów jakie daje cukier. Stolica bezwzględnie jest skupiskiem takiego grona ludzi,  którzy stosując w swojej diecie ekstrakt ze stewii mogą cieszyć się słodkim smakiem bez uszczerbku na zdrowiu. Targi WorldFood to dobre miejsce spotkań z naszymi odbiorcami  od pierwszej edycji. Po prostu do zobaczenia za rok!”
Stewiarnia, Beata Straszewska


Aby uzyskać więcej informacji na temat strefy EcoFood prosimy o kontakt:
agnieszka@worldfood.pl
tel. +48 22 395 6693


 
For Exhibitors Image