Program WorldFood Warsaw 2018

Już w przyszłym tygodniu rusza w Stolicy piąta edycja targów żywności i napojów – WorldFoodPatronat honorowy nad Targami objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a partnerami merytorycznymi i współorganizatorami debat i paneli tematycznych są największe i najważniejsze organizacje branżowe. Nie zabraknie zatem ciekawych paneli, konferencji i dyskusji, a targi otworzy Debata n/t „Polska żywność wobec światowych trendów”, której współorganizatorem jest Polska Federacja Producentów Żywności.

Panele tematyczne i debaty, współorganizowane przez organizacje branżowe będą świetną okazją do zapoznania się z opiniami  tych, dla których  branża spożywcza jest ważnym sektorem i kołem napędowym polskiej gospodarki. Przez trzy dni będziemy rozmawiać o najważniejszych trendach, problemach i perspektywach polskiej branży spożywczej, trendach światowych i nowych rynkach.

• Czy jakość może być przewagą konkurencyjności i szansą na budowanie silnej marki na rynkach zagranicznych?
• Jak zmiany w potrzebach i świadomości konsumenta wpływają na rozwój rynku i strukturę w handlu?
• Czy polskie półki w sieciach handlowych to potrzeba rynku czy marketing?
• Czy optymalizacja spożywczego łańcucha dostaw jest szansą dla efektywniejszego handlu? Bezpieczeństwo – technologia kooperacja (na przykładzie chłodniczych łańcuchów dostaw).
• Czy i jak rozwinie się rynek produktów ekologicznych w Polsce w świetle ostatnich zmian?
• Jakie są reguły  produkcji żywności ekologicznej? Czy są dodatki dozwolone do produkcji żywności ekologicznej i jak je stosować?
• Jak prawidłowo oznakować produkty ekologiczne i czy to pomaga w sprzedaży?
• Jak rozwija się rynek żywności organicznej  w Europie? Jak reagują konsumenci?
• Perspektywy, szanse i zagrożenia dla eko-sklepów?
• Jak import produktów ekologicznych z krajów trzecich wpływa na rynek krajowy?
• Czy rozwój produktów bez laktozy i bez glutenu to światowa moda czy potrzeba i co na to polski rynek?
• Czy znamy alergeny w przemyśle spożywczym i  umiemy czytać ich znakowanie na  produktach  spożywczych?
• Jaki wpływ mają mikrobiotyki i bioaktywne białka serwatkowe na leczenie i rehabilitację osób z chorobami układu pokarmowego i immunologicznego?
• Co to jest mikroflora opakowań do żywności i jaki wpływ ma na jakość produktów?
• Żywność organiczna i suplementy diety –  jak czytać wspólnotowy wykaz Novel food? Jak działa Kodeks dobrych praktyk reklamy suplementów diety?
• Czy szansą dla polskiego rynku mogą być dobre klimaty  inwestycyjne w Wietnamie?
• Jak wygląda przemysł spożywczy i trendy kulinarne Malezji? I wiele innych, ciekawych tematów.

Jeśli chcecie posłuchać  cenionych ekspertów, przedsiębiorców, właścicieli znanych marek,  ludzi nauki i biznesu, przedstawicieli agend rządowych i instytucji, musicie koniecznie zarejestrować się
on-line i wziąć udział w panelach tematycznych- zaprasza Agnieszka Szpaderska, dyrektor Targów. A po kolejnej porcji wiedzy merytorycznej zapraszamy na degustacje i wyjątkowe pokazy kulinarne. I tutaj też Was nie zawiedziemy. 

Po raz kolejny kilkadziesiąt włoskich firm, pod wspólnym logo Bellavita zagości na WorldFood a Giancarlo Russo, szef kuchni i ambasador kuchni włoskiej w Polsce, będzie Głównym Szefem Kuchni włoskiego pawilonu. W Polsce od ponad 20 lat Giancarlo Russo jest jedną z najbardziej znanych postaci w polsko-włoskim krajobrazie kulinarnym; jest również znanym szefem kuchni w telewizji i rzecznikiem znanych marek. Giancarlo Russo zaprosił również do udziału w pokazach Anuelo Serra – Szefa Kuchni w restauracji San Lorenzo w Warszawie, oraz Kurta Schellera – Krytyka kulinarnego i Założyciela Akademii Kurta Schellera. Również znani już z poprzedniej edycji – Andrea Camastra – Właściciel i Szef Restauracji Senses odznaczonej gwiazdką Michelin, oraz Marzena Gromelska – Główny Szef Kuchni Restauracji Chianti Trattoria – Kręgliccy w Warszawie, dadzą popis sztuce kulinarnej podczas targów WorldFood. W sekrety sztuki światowego dziedzictwa UNESCO w robieniu pizzy po raz kolejny wprowadzi nas Starita Pizza Academy..
Nie zabraknie również Kevina Aistona, znanego  kucharza, który tradycyjnie na stoisku Brytyjsko – Polskiej Izby Handlowej, zaprezentuje smakowite steki jagnięce i inne specjalności kuchni angielskiej. Pokazy kulinarne  pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni poprowadzą znani kucharze pod czujnym okiem szefa Jarosława Uścińskiego, znanego warszawskiego restauratora, przygotowując potrawy z tradycyjnych polskich  produktów i specjałów przekazanych przez nagrodzonych i wyróżnionych Wystawców.

Zapraszamy serdecznie i czekamy na Was przez trzy dni przy ul. Prądzyńskiego w halach EXPO XXI.

Zarejestruj się on-line: https://www.worldfood.pl/Rejestracja-on-line